Γενικό Λύκειο Καλαβρύτων

Χαμένοι και κερδισμένοι από το σχέδιο «Αθηνά»
(συντάκτης: Διαχειριστής , ημερ/νία: 11-02-2013)

Στο μικροσκόπιο του «ΈΘΝΟΣ - ΠΑΙΔΕΙΑ» μπαίνει το σχέδιο «Αθηνά» του υπουργείου Παιδείας που προβλέπει δεκάδες συγχω­νεύ­σεις τμημάτων σε ΑΕΙ - ΤΕΙ.

Λίγες ημέρες μετά την παρουσίαση του σχεδίου από τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, επιχειρούμε μια ανάλυση των στοιχείων για τις συγχωνεύσεις και τα νέα δεδομένα που προκύπτουν με τον αριθμό των εισακτέων. Σε αυτό το πλαίσιο παρουσιάζουμε τους «χαμένους» και τους «κερδισμένους» από την αναδιάρθρωση του «χάρτη» της ανώτατης εκπαίδευσης.

Χαμένοι και κερδισμένοι από το σχέδιο «Αθηνά»

Ειδικότερα καταγράφουμε τα τμήματα στα οποία θα υπάρξει αύξηση των εισακτέων αλλά και τις σχολές στις οποίες θα συρρικνωθεί ο αριθμός σπουδαστών που θα απορροφήσουν το νέο ακαδημαϊκό έτος.

Επισημαίνεται ότι σημαντική μείωση των θέσεων προβλέπεται για τα Παιδαγωγικά Τμήματα Δημοτικής Εκπαίδευσης και μικρότερη για τα Νομικά και Ψυχολογίας. Στα περσινά επίπεδα θα κυμανθούν οι θέσεις των σχολών επιστημών υγείας (3ο επιστημονικό πεδίο), ενώ ανεπαίσθητη μείωση θα υπάρξει στα τμήματα του 4ου και του 5ου πεδίου και κυρίως στα τμήματα των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων.

Αντίθετα, τυχεροί είναι όσοι υποψήφιοι επιλέξουν σχολές του 2ου επιστημονικού πεδίου, δηλαδή Μαθηματικών, Φυσικής και Χημείας. Είναι ενδεικτικό ότι οι θέσεις σε όλες τις σχολές ΑΕΙ - ΤΕΙ του πεδίου θετικών επιστημών αυξάνονται σε 9.600 από 7.483.