Γενικό Λύκειο Καλαβρύτων

Τα Καλάβρυτα

Τα Καλάβρυτα, μια από τις πιο ιστορικές πόλης της Αχαΐας, είναι χτισμένη σε ύψος 756 μέτρων ακριβώς στο σημείο του αρχαίου Κύναιθα. Βρίσκονται 77 χλμ νοτιοανατολικά της Πάτρας, αν ακολουθήσετε το δρόμο από Χαλανδρίτσα ή 32 χλμ νότια της νέας Ε.Ο. Πατρών-Κορίνθου στο ύψος του Διακοπτού. Μπορείτε επίσης να φτάσετε στα Καλάβρυτα ακολουθώντας τη θαυμάσια διαδρομή Διακοπτό-Καλάβρυτα μέσω του οδοντωτού σιδηρόδρομου.

Η πόλη των Καλαβρύτων είναι ευρέως γνωστή όχι μόνο για τη συνεισφορά της στην Ελληνική επανάσταση του 1821 ενάντια στους Τούρκους, αλλά και για την αντίστασή της κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου πολέμου, όταν οι Γερμανοί κατέστρεψαν και έκαψαν την πόλη και εκτέλεσαν όλα τα άτομα που ήταν πάνω από 13 ετών. Επάνω από την πόλη, υψώνεται ο λόφος του Κάπη όπου έγινε η εκτέλεση πολλών ανθρώπων και το ολοκαύτωμα της 13ης Δεκεμβρίου 1943.

Στην πόλη των Καλαβρύτων αξίζει να επισκεφτείτε τον ιερό τόπο της θυσίας και το Μουσείο του Ολοκαυτώματος της 13ης Δεκεμβρίου 1943, ως ένδειξη σεβασμού στη θυσία των περισσοτέρων από 1400 ανδρών ηλικίας 14 ετών και πάνω που εκτελέστηκαν από τους κατακτητές.

Ακόμα, αξίζει να δείτε την Δημοτική Πινακοθήκη, το παλιό Αρχοντικό της Παλαιολογίνας του 15ου αιώνα, το σταθμό του τρένου και να περπατήσετε στους όμορφους γραφικούς δρόμους της πόλης όπου μπορείτε να ψωνίσετε παραδοσιακά προϊόντα.

Στην ευρύτερη περιοχή των Καλαβρύτων, αξίζει να επισκεφτείτε:

  • Το Ιστορικό Μοναστήρι της Αγίας Λαύρας, 5 χλμ από τα Καλάβρυτα. Ιδρύθηκε το 10ο αιώνα από έναν ερημίτη, αλλά κάηκε ολοσχερώς από τους Τούρκους το 1585 και το 1827 και από τους Γερμανούς το 1943. Αργότερα επαναοικοδομήθηκε στη σημερινή της θέση και μορφή. Το σήμα για την επανάσταση δόθηκε στο μοναστήρι το 1821. Το λάβαρο της επανάστασης είναι εκεί μαζί με άλλα ιστορικά αντικείμενα και εθιμοτυπικά εργαλεία.
  • Το Μέγα Σπήλαιο: Είναι χτισμένο σε ύψος 924 μέτρων και περιβάλλεται από ένα πανέμορφο τοπίο. Η εικόνα της Παναγίας βρίσκεται εκεί και είναι φτιαγμένη από κερί και αρωματικές ουσίες από τον Ευαγγελιστή Λουκά. Οι τοίχοι της εκκλησίας στο μοναστήρι καλύπτονται με νωπογραφίες από το 1653. Επίσης εκεί φυλάσσονται και χειρόγραφα Ευαγγέλια και άμφια.
  • Το σπήλαιο των Λιμνών κοντά στο χωριό Καστριά, 18 περίπου χλμ νότια θα σας εντυπωσιάσει με τις μοναδικές 13 λίμνες του, που εκτείνονται σε τρία επίπεδα (δύο από τα οποία επισκέψιμα), την σπάνια ομορφιά του και την μεγάλη του ιστορία.
  • Το φαράγγι του Βουραικού, αρχίζει από το Διακοπτό και τελειώνει στα Καλάβρυτα. Ο οδοντωτός περνάει κατά μήκος του.
  • Το εκκλησάκι της Παναγίας της Πλατανιώτισσας, το οποίο είναι χτισμένο σε κουφάλα που δημιουργήθηκε από τρεις αιωνόβιους πλατάνους.
  • Το Χιονοδρομικό Κέντρο (14χλμ από τα Καλάβρυτα), με τις σύγχρονες υπηρεσίες του κυρίως για σκι και άλλα χειμερινά σπορ, αλλά και για απόλαυση του χιονισμένου τοπίου, ή του πανέμορφου ορεινού δάσους.